Het dorpshuis
Lieve Ouwerkerkers,
Deze keer is het niet Lieneke die wat schrijft over het wel en wee van het het Dorpshuis. Zij geniet van haar wel verdiende pensioen. Haar vertrek en de onduidelijkheid die dit oplevert zorgt voor redelijk wat praatjes in het dorp. De dorpsraad kiest er namelijk voor om vooralsnog geen nieuwe beheerder aan te stellen en het beheer voorlopig zelf te doen. Dit zorgt voor onrust, want blijft het Dorpshuis wel open en welke activiteiten gaan door en welke niet.
Om hopelijk meteen wat zorgen weg te nemen: het Dorpshuis blijft open en de koffie-ochtenden op woensdag, de vaste maaltijd op de laatste donderdag van de maand en de avonden voor de vaste huurders gaat gewoon door.
Op donderdag 19 december staat er dus gewoon een lekkere maaltijd gepland in het Dorpshuis. Geef jezelf op via info@dorpsraadouwerkerk.nl of via de intekenlijst in het Dorpshuis.
De dorpsraad heeft op 12 september en 20 november j.l. uitgelegd hoe zij het beheer van het Dorpshuis voor zich zien. Voor diegene die deze avonden niet aanwezig konden zijn of het fijn vindt om het nog eens na te lezen zal ik de uitleg van de dorpsraad hieronder herhalen in een korte samenvatting.
Een beheerder aanstellen voor het Dorpshuis heeft het grote voordeel dat de dagelijkse gang van zaken wordt geregeld. Een nadeel is dat zo’n beheerder ook ergens iets moet kunnen verdienen, want zo iemand steekt er ook veel tijd en energie in en draagt tevens verantwoording voor het beheer. Echter het Dorpshuis van Ouwerkerk heeft al een paar jaar te maken met teruglopende inkomsten. Oftewel het huishoudboekje klopt niet meer: er gaat meer uit dan er in komt. Gezond boerenverstand zegt dan dat het Dorpshuis minder moet uitgeven. Dat is een wijze raad, maar sommige zaken zoals huur aan Zeeuwland en energiekosten zijn kosten waar niet of nauwelijks op bespaart kan worden. Hierdoor moeten we dus ook zorgen voor meer inkomsten naast enkel besparen op uitgaven. Oftewel we willen als dorpsraad niet enkel naar een oplossing voor een paar jaar, maar iets dat voor langere tijd meekan zodat de inwoners van Ouwerkerk nog lange tijd kunnen genieten van het Dorpshuis.
Op zoek naar een passende oplossing kwam de dorpsraad in contact met het dorpshuis van Noordwelle. Hier draaien ze nu ongeveer vijf jaar zonder beheerder, maar met een aantal coördinatoren en grote groep vrijwilligers. Dit werkt heel erg goed. Ze kunnen hierdoor zelfs een aparte lager tarief rekenen voor activiteiten van mensen van het dorp zelf.
De dorpsraad wil onderzoeken of zoiets ook mogelijk is Ouwerkerk (Noordwelle is namelijk ook nog eens kleiner dan Ouwerkerk wat betreft inwoners). We willen tot ongeveer maart 2025 kijken het ons lukt om voldoende vrijwilligers en coördinatoren bij elkaar te krijgen. Mocht het lukken dan gaan we door tot de zomer en nemen dan een definitief besluit. Mocht het niet lukken dan gaan we alsnog opzoek naar een beheerder van het Dorpshuis. Over gaan naar de eilandelijke stichting Dorps- en Gemeenschapshuizen is ook nog een optie, maar dat betekent dat het Dorpshuis niet meer van ons dorp zal zijn en we er niks meer over te zeggen hebben. Dit is voor de dorpsraad vooralsnog de minste favoriete vorm van beheer.